fbpx


Ochiul fotografului

FOTOVIVA Noutăți

Compozitie si design pentru cele mai bune fotografii
Autor: Michael Freeman
Editura Litera, Bucuresti, 2011
Traducere de Ioana Pricop

Unul dintre cei mai publicați fotografi la nivel mondial, Michael Freeman, a lucrat în îndelungata sa cariera pentru cele mai importante reviste şi edituri la nivel internațional. A fost fotograful principal pentru Smithsonian Magazine timp de trei decenii și a publicat mai mult de 120 de cărţi pe teme variate, precum Angkor, Sudan, minorităţile etnice din sud-estul Asiei, Shakers, şi design şi arhitectură japoneză contemporană. Cincizeci din cărţile sale de practică de fotografie au devenit lucrări de referintă şi s-au vândut în aproape două milioane de exemplare, traduse fiind în mai mult de 20 de limbi. Stabilit în Londra, Freeman călătorește timp de șase luni pe an, în special în Asia, pentru diverse proiecte fotografice.

Contribuția sa la studiul fotografiei s-a materializat prin cursul de fotografie din cadrul Open College of the Arts, prezent acum în programa națională din Marea Britanie.

Am citit The Photographer’s Eye prin toamna lui 2007, la puțin timp după apariția sa la The Ilex Press (cred că mai am si acum documentul scanat al ediției britanice) și mi s-a părut senzațională. De-abia așteptam să ajung seara acasă ca să mai citesc câte un capitol, iar apoi, de-abia așteptam dimineața ca să scot aparatul foto din casă și să mă bucur de noile mele revelații.

Cartea asta a venit la momentul oportun, ca să-mi cristalizeze răspunsurile la absolut toate întrebările ce aveam să mi le fi pus în toată colaborarea cu jucăriile mele fotografice. Eram pe zi ce trece mai inspirat, mă simțeam mai puternic, eram de neoprit, eram încrezător, fiindcă eu descoperisem Ochiul Fotografului.

În 2011, probabil la îndemnul celor câtiva ca mine și susținută de comunitatea badorgood.com, editura Litera a publicat Ochiul Fotografului în traducerea Ioanei Pricop.

Deși aș spune că este o carte de căpătâi și că ar trebui să fie însușita de oricine vrea să ridice abordarea fotografiei la alt nivel, nu este totuși o lectură facilă și, în orice caz, nu se adresează diletanților.

Căci pentru a te putea bucura de răspunsurile aduse de această carte, trebuie să te fi lovit cândva de întrebările potrivite…

Puteti cumpăra cărţile lui Michael Freeman, de pe site-ul librăriei online Libris.ro.

FOTOVIVA Noutăți