fbpx


Fine Art Wedding Photography

FOTOVIVA Noutăți

How to Capture Images with Style for the Modern Bride
Autori: Jose Villa, Jeff Kent
Crown Publishing Group, Colecția Amphoto Books, martie 2011

În industria actuală a nunților, decorul reprezintă partea suprema. Noile canale de socializare influențeaza gusturile cuplurilor și îi îndrumă spre o nuntă care să însemne mai mult decat cununia, petrecerea și darul. Astfel, nunta începe să devină și pe meleagurile noastre o sumă de evenimente îmbinate tematic, cu teme care exprimă personalitațile mirilor.

Iar fotografia devine o parte din ce în ce mai vitală în acest adevărat proiect.

Fotografii de succes ai momentului fac mai mult decât să documenteze evenimentele, ei “meșteșugesc” artistic imaginile pentru a se încadra în proiectul general, iar mirii iși aleg un fotograf al cărui stil se potriveste viziunii lor asupra temei alese.

O dată cu noua eră a imaginilor digitale, afluxul de noi fotografi s-a dovedit a fi atât bun, cat și rău.

Pe de o parte, noii fotografi au introdus un bine-venit suflu de prospețime în domeniu, atât idei, cât și abordări noi. Stilurile, tehnica și tehnologia au evoluat într-un deceniu mai mult decât au facut-o în ultimul secol.

Pe de altă parte, însă, creșterea competiției nu s-a reflectat și în cresterea competitivității, astfel că nivelul general al calității mai degrabă a scăzut. Multora dintre tinerii “profesioniști” le lipseşte pregătirea reală în domeniul fotografiei. În cautarea lor pentru un ban rapid, declanșează la întamplare și speră ca pe baza tehnici ăsteia “spray and pray” de fotografie, să obțină la final cateva pietricele norocoase care să le aducă fericitul premiu. Doar că acesta nu e (nici macăr) fotojurnalism, sunt doar instantanee, fără vreo urma de simț artistic sau a principiilor de expunere și încadrare.

Însa, piața își pune deja semne de întrebare asupra valorii primirii câtorva mii de imagini surprinse la întamplare și a început să-și dorească, în schimb, o colecție de fotografii bine închegată.

În acest mediu, câțiva fotografi au început să dezvolte noi stiluri. Dacă fotojurnalismul a pornit ca o reacție împotriva fotografiilor de nuntă statice, meticulos aranjate de pe vremea părinţilor, dezvoltarea noilor stiluri reprezintă reacția împotriva abordării așa-zis neintruzive a fotojurnalismului. Fotografii moderni încearcă să-și pună amprenta personală asupra desfășurării evenimentelor. Pentru unii asta înseamnă să includă tehnici din fotografia de modă sau editorială. Alții preferă să imbine fotojurnalismul cu metode de portretistică.

Pentru câțiva, însă, fotografia de nuntă a devenit o combinație dintre arta plastică și viața reală, o reprezentare stilizată în imagini atent modelate ale unei zile speciale.

Probabil că niciun alt fotograf de nuntă nu poartă etichta de “artist” mai bine decat Jose Villa. A absolvit “Brooks Institute of Photography” și a pășit în acest domeniu in 2003, în perioada de tinerețe a fotojurnalismului, dar a dorit să strecoare și ceva artă fiindcă nu se simțea în largul său făcând doar instantanee. Mai mult, a ales să se implice în cadre și să creeze fotografii cu viziunea sa unică. Imaginile rămâneau – totuși – pline de viată, de emoții…

Și, în timp ce majoritatea fotografilor își cumpăra cele mai rapide camere digitale existente, el a continuat să lucreze pe film, cu un Contax 645 încet și gălăgios. Fotografia doar la diafragma maximă și supraexpunea filmul cu un stop, pentru a avea mai multă lumină și a crea o paletă de culori pastelate. Totul oferea o senzație de natural, deși imaginile erau îmbunătăţite într-un mod în care să-i flateze pe miri. Această abordare era precoce pentru acele timpuri și a reusit astfel să-și faca un cerc select de clienți.

Cum fotografii începeau încet să se detașeze de fotografia strict documentară, Jose era un punct de reper. Astfel, într-un domeniu în care profesioniștii căutau constant să-și creeze un stil distinctiv, Jose Villa și-a alcatuit o nișă de succes, cu clienți printre alți artisti, fotografi, producători de film care doreau să plătească pentru servicii premium.

Jose Vila a fost numit unul dintre cei mai buni 10 fotografi de nunta din lume de către American PHOTO, unul dintre “cei mai hot tineri fotografi din industria nuntilor de astazi” de către Rangefinder, şi printre “cei mai inspiraţionali fotografi de nuntă din domeniu, de astăzi” de către Photo District News .

Dacă vreți să vă inspirați din stilul și succesul lui Jose Villa, dacă vreți să capturați imagini cu stil pentru miresele moderne, veți găsi aceasta carte – o comoara 😉 .

Puteti cumpara cartea acum, de pe Books-express.ro.

FOTOVIVA Noutăți