Proabil nu stiti ca de vreo doi ani ma ocup de partea tehnica a unui proiect drag mie si anume blogul colectiv filme-carti.ro.
Din cand in cand mai si scriu cate o recenzie pe acolo iar cateva dintre ele (mai ales cele care au legatura cu activitatea noastra de baza) m-am hotarat sa le public si aici.
Incep cu o carte a carei recenzie am publicat-o publicat pe 24 noiembrie 2011. Postarea originala o gasiti aici.
Curand vor mai veni… 😉
Wedding Photography From the Heart
Creative techniques to capture the moments that matter
Autori: Joe Buissink, Skip Cohen
Cuvant înainte de : Denis Reggie
Editura: Crown Publishing Group, Colecția: Amphoto Books , 27 octombrie 2009
L-am cunoscut pe Joe Bussink prin 2007 cand am vazut DVD-ul “Masters of Wedding Photography”, iar cand partenerii site-ului nostru, Books-Express.ro, ne-au oferit niste carti, alegerea mea a fost simpla. Asa ca “Wedding Photography From the Heart” a primit un loc de cinste in raftul dedicat fotografiei.
Am citit-o pe nerasuflate, insa mi-am facut timp pentru o recenzie de-abia acum, dupa ce sezonul nuntilor s-a incheiat.
Cu surprindere am aflat de la Denis Reggie, cel care semneaza prefata, ca Joe Buissink n-a avut o copilarie tocmai fericita, ca s-a nascut in Indonezia ca cetatean olandez, parintii lui au fost inchisi intr-un lagar de concentrare in timpul celui de-al II-lea razboi mondial, iar cand el avea 7 ani, rezidentii olandezi au fost repatriati. Dupa 4 ani grei in Olanda, familia lui a reusit sa plece in America. Dupa ce si-a servit patria adoptiva in razboiul din Vietnam, s-a angajat la o companie de inregistrari din California. In 1987 a absolvit Universitatea Northridge obtinand o diploma in psihologie, iar in 1990 a urmat masteratul si diploma PhD in neuropsihologie. In acest timp s-a angajat la un laborator foto unde s-a specializat in tiparirea alb-negru si color. Atunci a inceput sa considere fotografia modul optim de a explora si a exprima trairile interioare ale subiectilor sai, dar mai ales cele personale.
Momentul definitoriu al carierei sale a venit in 1995 cand isi fotografia fiul intr-o moment de dragoste cu mama sa. Acea puternica imagine alb-negru l-a inspirat pe Joe sa devina fotograf profesionist, declansandu-i sensibilitatea si oferindu-i un mijloc de a descoperi dragostea ce l-a ocolit atat de mult timp.
In 2007 a obtinut cetatenia americana, iar in 2008 a votat pentru prima oara la alegerile prezidentiale.
Tata fiind a doi copii diagnosticati cu autism, a gasit de cuviinta sa ilustreze cartea best-seller “Autism Heroes”.
Dar sa revenim la cartea de fata, care, spre deosebire de majoritatea cartilor de fotografie, nu tratezeaza chestiuni tehnice despre “cum sa…”, ci inca din prefata, semnata de Skip Cohen, porneste mai degraba de la premisele ca cititorii stiu sa-si foloseasca in detaliu aparatele foto, ca inteleg arta si tehnica fotografiei, ca inteleg termeni ca distanta focala si profunzime si nu in ultimul rand ca stiu cate ceva despre lucrul pe film, mai ales ca majoritatea tehnicilor din Photoshop au fost mai intai incercate in camera obscura. Desigur cartea nu vrea sa descurajeze pe nimeni, aceasta este doar dorinta autorilor, fiindca la o nunta daca esti ingrijorat de concurenta pe care ti-o face unchiul miresei, inseamna ca nu ai lucrat destul la dezvoltarea aptitudinilor tale si pur si simplu nu functionezi la capacitate maxima.
In urmatoarele capitole ne indeamna sa punem la treaba “ochii mintii” si mai ales sa vedem cu inima.
Evident ca nu voi povesti cartea, dar pentru curiosi voi spune ca Joe Bussink a inceput fotografia pe Nikon, insa acum lucreaza exclusiv cu echipamente Canon. Folosea in 2009 la momentul scrierii cartii: 2 body-uri Canon 5D, 2 body-uri Canon 1v incarcate de obicei cu filme Kodak T-MAX 400, respectiv 3200 si un body Canon A2E cu film infrarosu Kodak. Ca obiective, lucreaza cel mai mult cu 24-70mm f:2.8, urmat de 70-200mm f:2.8 IS, 85mm f:1.2, 16-35 f:2.8, un fish-eye rectilinear de 14mm f:2.8 si nu in ultimul rand 60mm macro si 50mm f:1.2. Mai are in rucsac 2 blitz-uri 580EXII, carduri de 8GB, pe care un asistent le descarca in timpul nuntii pe un laptop MacBook Pro. Iar ca software, foloseste Aperture. Considera ca Photoshop-ul ar trebui folosit pentru imbunatatirea si nu pentru crearea unei imagini.
Asadar, daca vreti sa stiti cum un specialist in neuropsihologie a ajuns fotograful preferat la nuntile celebritatilor de la Hollywood, va indemn sa cititi “Wedding Photography From the Heart. Creative techniques to capture the moments that matter”.
Puteti cumpara cartea acum, de pe Books-express.ro.